Hoşgeldiniz

Sorularınızı sorabilir, bilgilerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ücretsiz Kayıt Ol

İzinsiz yapılara elektrik/su/doğalgaz abonelik yasağı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Akyol
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Akyol

Admin
🛡 Kurucu
Meslek
Bilişim / İnternet
Evin Durumu
Kiracı
Yeni düzenlemeler sonrası devlet şunu yaptı:
5403 sayılı Kanuna göre gerekli izni bulunmayan yapı veya tesise elektrik, su ya da doğalgaz bağlantısı ve aboneliği verilmesini yasakladı. Ve bunun firmaya 100 bin TL cezası olduğunu duyurdu.

Ama yanlış anlaşılmasın. ŞU DEĞİL : “Kaçak elektrik/su kullanan vatandaşa 100 bin TL ceza” demek yanlıştır. Zaten bu 100 bin TL'lik cezanın muhatabı doğrudan arazi veya yapı sahibi değil. Örneğin bir tarım arazisinde izinsiz yapılmış kulübe var. Elektrik dağıtım şirketi buna mesken aboneliği açarsa, bu hüküm kapsamında 100 bin liralık cezanın muhatabı dağıtım şirketi/ilgili kurum oluyor. Ve abonelik iptal edilmediğinde her ay bu ceza yazılıyor.

Vatandaş açısından sonucu ise dolaylı ama çok daha önemli: Şirket “bu abonelik bana her ay 100 bin TL ceza çıkarabilir” noktasına geldiğinde, o aboneliği sürdürmek istemeyecektir.

Eski elektrik-su abonelikleri de kesilecek mi?​

İlgili kurum veya kuruluşa bu hüküm nedeniyle idari para cezası tebliğ ediliyor. O abonelik bundan sonra 30 gün içinde iptal edilmezse, devam ettiği her ay için ek 100.000 TL ceza doğuyor. Yani burada 30 gün, kanunun yayımlandığı 20 Haziran'dan itibaren bütün vatandaşlar için başlayan genel bir sayaç değil.

Ama diğer taraftan:
“Ben elektriği 2019'da bağlattım, artık kazanılmış hakkım var” demekte güvenilir bir savunma değil. Çünkü aboneliğin bulunması, yapının 5403 açısından izinli olduğunu kanıtlamıyor.

Ruhsatsız bütün evlerde abonelik kesilecek mi?​

5403 sayılı Kanunun ilgili hükmü, izin alınmadan yapılmış yapı ve tesisleri hedefliyor. Yani imarlı bir konut arsası üzerindeki imar problemi yaşamak ile tarla vasfındaki tarım arazisinin aykırı kullanımı aynı değil.

Örneğin çiftçinin gerçekten tarımsal üretim yaptığı bir arazide mevzuata uygun sulama pompasına elektrik almasıyla, aynı parseli 30 adet “500 m² hobi bahçesi” şeklinde kullanıp içindeki evlere elektrik dağıtması aynı şey değil.

Yani önemli olan sizin sorununuz ne? Bu duruma göre kesinti daha netleşir.