Hoşgeldiniz

Sorularınızı sorabilir, bilgilerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ücretsiz Kayıt Ol

Soru Halk mı tembel ?

gonyalı

Ev Ehli
💪Destekçi
Evin Durumu
Aile Evi
İlişki Durumu
Bekar
Tartışalım.
Tarımla, hayvancılıkla
Uğraşanlar neden azaldı?
Kırsal nüfus azalıp yaşlanırken
Kentteki nüfus yıl geçtikçe
nüfusu artıyor?
Uygulanan politikalar mı yanlış
Çiftçi sayısı neden azalıyor
Kentte çalışıp para kazanmak insanların daha mı kolayına gidiyor
Şunu bilmiyormuyuz üretim azalırsa tüketim de azalmak zorunda kalmaz mı? Ve ben niye tarla , tarla diye ısrar ediyorum. Enerji de dışa bağımlıyız.
Aslında hükümet teşviki var ama yeterli mi? Biz çok farketmesek de hükümet kırsala yönelik iyileştirmeler, teşvikler yapıyor peki neden?

[{Ben tarlayı neden istiyorum
Yatırım için kiralarım aylık pasif gelirim olur bu kısa vade için ya uzun vade bi 5-10 yıl sonra o topraklara öyle yeni yatırımlar yapılacak ki büyük şirketler sizlerin toprağını almak için birbirleriyle kapışacaklar
İşte o zaman güç toprak sahibi olanların eline geçecek.}]\|Varsayım|/}]

Benzer Konular

büyük tarım şirketleri harici bireysel ticari tarım yapmak gerçekten çok zor fiziki efor fazla ama getirisi herzaman iyi olmuyor genelde iyi olmuyor demek daha doğru. sabah 5 te tarlaya gitmek güneş batana kadar tarlada çalışmak ve akşam topladığın ürünleri kasaya dizmek kolay değil. tabi alıcısını bulduysan. alıcı bulmadan üretince de büyük stress oluyor alıcı çıkıyor ama hayal ettiğinin veya hesapladığının 4 te 1 fiyatına senden alıyor. yani tarladan 5-10 tl ye aldıkları ürünü marketler 100 tl ye satıyor.üretimde gençler çalışamıyor artık gider şehre asgari ücretle çalışırım diyor daha iyi mesaim belli görevim belli sigortamda yatıyor diyor ama bahçede öyle değil.bağkur yatırman lazım her ay kazandınmı diye soran yok. ama şehirde çalışmak öyle değil sana sormuyorlar bile mecburen sigortanı yapıyorlar her ay garanti gelirin var. yani tarımda cezbedici birşey yok. haberlerde çıkıyor bazen devlet desteğiyle kendi işin patronu oldu.ama bilmiyorlar kendi işinin patronu olmak hiç iyi birşey değil :)

Birçok şey yazıp yazıp sildim.
Bu işi kökten çözecek bir sistem yapılabilir mi?
Ben çocukluğumdan beri özelleştirmeye karşıyım.

Tamam özelleştirmeler sayesinde bir sürü iş insanı oldu. İstihdam oldu.
Ama şöyle olsa bu özellere hükümet zorla veya seve seve bu patronlarla anlaşsa yarı yarıya ortak olsa
aracılar için özel bir alan oluşturulsa ilgili belediye çalışanı kadrolu olsa
fahiş fiyatlar yerine daha adil bir fiyat olur diye düşünüyorum.

Ve ilgili kurum bireysel tarımla uğraşanları bir çatı altında birleştirse hammaddeyi alıp ortak olduğu şirketle birlikte işlese.
Kırsala talep olabilir mevcut tarla ile uğraşan insanlarında geçimi daha rahat olur. Diye düşünüyorum.
Nasıl fikir?
Uygulanabilirlik seviyesi?
İlk etapta özeller hırgür çıkarabilir
ama onlar bi şekilde halledilir
Çünkü karşısında devletin gücü var.
Bireysel ticari tarım yapanları bir araya getirmek biraz zor ama o da yine bir şekilde ÇÖZÜlür.
Onunda çözümü var da uzun bir yazı olacak. Vaktim kısıtlı.

Birçok şey yazıp yazıp sildim.
Bu işi kökten çözecek bir sistem yapılabilir mi?
Ben çocukluğumdan beri özelleştirmeye karşıyım.

Tamam özelleştirmeler sayesinde bir sürü iş insanı oldu. İstihdam oldu.
Ama şöyle olsa bu özellere hükümet zorla veya seve seve bu patronlarla anlaşsa yarı yarıya ortak olsa
aracılar için özel bir alan oluşturulsa ilgili belediye çalışanı kadrolu olsa
fahiş fiyatlar yerine daha adil bir fiyat olur diye düşünüyorum.

Ve ilgili kurum bireysel tarımla uğraşanları bir çatı altında birleştirse hammaddeyi alıp ortak olduğu şirketle birlikte işlese.
Kırsala talep olabilir mevcut tarla ile uğraşan insanlarında geçimi daha rahat olur. Diye düşünüyorum.
Nasıl fikir?
Uygulanabilirlik seviyesi?
İlk etapta özeller hırgür çıkarabilir
ama onlar bi şekilde halledilir
Çünkü karşısında devletin gücü var.
Bireysel ticari tarım yapanları bir araya getirmek biraz zor ama o da yine bir şekilde ÇÖZÜlür.
Onunda çözümü var da uzun bir yazı olacak. Vaktim kısıtlı.
kooperatifler var aslında neredeyse her ilçede var ama etkinliği tartışılır onları bireysel kazanç kapısına çeviriliyor bizdensin onlardansın orada da var nedense çoğu köylünün işine gelmiyor artık herkes iş adamı kendi bireysel bağlantısının peşinde. kooperatif müşteri bulduğunda kimini hoşuna gidiyor kimin zoruna gidiyor. bu ülkede ziraat fakültesi mezunu doktorasınıda ziraat alanında yapmış bir kişi bakan olmadığı sürece bu tarım düzelmez. liyakat lazım her yerde olduğu gibi. insan arzu ediyor ki ilçe tarıma gittiğinde danışmanlık alabilesin onlarında kafası karman çorman herkes destek peşinde kimse herkes nereden destek alırım onu soruyor. ama şuanki tarım bazılarının işine acayip geliyor onuda görüyorum alıyor devletten desteği heryeri bağlamış eker diker yapıyor gibi geçiriyor sezonu. işte bu çakallar yüzünden devletin destek olasıda gelmiyor adam sera yapıyor bir sera parası vatandaştan alıyor 2 sera parasıda devletten alıyor özellikle bu büyük teşkilat dönüyor.köylülere eskisi gibi eğitim veren yok o iş 90 larda kalmış. arkadaşının tavsiyesiyle bir ilaç alıyor mühendisin tavsiyesinin 2 katı kayıyor 1 kere uygulaması gerekirken 2 kere uyguluyor. sorun çok ama düzeltilebilir. satdece satmak mesele değil yani bir şekilde ucuzada olsada satılıyor. burdan hergün tırlarla mal gidiyor istanbula genelde. bir aracı olacaksa devlet olmalı devlet depolarına toplanıp oradan dağıtılmalı yani devlet organize etmeli bazı şeyleri çünkü burası türkiye şirketler hep işin çakallığında olmuyor yani tutmuyor amerikan mayası.. tabi marketlereki satış fiyatını etkileyen en büyük unsur nakliye dünyada indirim oluyor petrol bizde zam.

tabi ben kentte yaşadığım için kooperatifleri bilmiyordum sayende öğrendim teşekkkürler.
Eğitim önemli
liyakat keza öyle
işte o şirketler özel
en azından yarı yarıya kamulaştırılsa bi uzlaşı olsa.
bir de bazı insanların ahlakı! var.
Devletin malı deniz yemeyen keri. diyolar ya işte onları tespit edecekler öyle bir ceza kesecekler ki ...
ama işte onlardan çoğaldığı için ceza verende işbirlikçi be diyeyim onda yapacak pek bir şey yok
illa şeriat, olmazsa olmaz şeriat
hayatımızın düzeni için yine şart bu şeriat. aracılar konusu en çok kenttekini ilgilendiriyor. o çözülür

tabi ben kentte yaşadığım için kooperatifleri bilmiyordum sayende öğrendim teşekkkürler.
Eğitim önemli
liyakat keza öyle
işte o şirketler özel
en azından yarı yarıya kamulaştırılsa bi uzlaşı olsa.
bir de bazı insanların ahlakı! var.
Devletin malı deniz yemeyen keri. diyolar ya işte onları tespit edecekler öyle bir ceza kesecekler ki ...
ama işte onlardan çoğaldığı için ceza verende işbirlikçi be diyeyim onda yapacak pek bir şey yok
illa şeriat, olmazsa olmaz şeriat
hayatımızın düzeni için yine şart bu şeriat. aracılar konusu en çok kenttekini ilgilendiriyor. o çözülür
şeriat insanın içinde olmadıktan sonra tepesinde kılıç sallasanda bir şey değişmez.. bazı şirketler devlet tarafından kurduluyor zaten çok zamandır ülkede girişimci sorunu var yine siyasete geliyor işte bazı şirketler için devlet bankaları sonuna kadar açılırken milyonlar çöpe giderken kimi şirketlerinde önü kesiliyor sırf siyasi yönleri olduğu için. bana sorarsan benim içimde biraz kominist genelde sosyalist. herşey devletin olsun istiyorum evler arsalar tarlalar. evi devlet yapsın tarlayı devlet işletsin alsın satsın.insanlar devlete çalışsın devleti zengin etsin devlet layıkıyla vatandaşına baksın elektrik su doğalgaz internet ücretsiz olsun herşey sadece devletin tekelinde olsun ama demokratik sosyalist bir devletin hiç partinin kontrolünde olmasın komisyonlar olsun başkan figürü olmasın mesela devleti heyetlerin seçtiği temsilci temsil etsin. iyi bir vatandaş olursak şirinleride görürüz belki :)

Bu iş şeriat veya herhangi bir düzen değişikliği ile çözülecek bir durum değil. Şeriat ile yönetilip kendi kendine yeten bir ülke yok yada başka bir düzen ile yönetildiğinde çok güzel yaşantısı olacağının garantsi yok. Öncelikle bencil zihniyetinin kalkması, ülke genelinin iyiliği ve çıkarının gözetilmesi gerekli. Devlet dediğimiz tarım ile ilgili kurumların bizzat gözümle görüp yaşadığım işleyişini kısaca anlatayım. Devlet teşvik veriyor dimi ama nasıl. Öncelikle tohumu ben vereceğim diyor ata tohumu kullanmak yasak. Verdiği tohum İsrail malı hibrit tohum ve tekrar üretim için mahsulden tohum elde etmek mümkün değil. İlk maliyet yükü bu şekilde üreticiye biniyor. Nasıl mı? Tohumu ikinci kez kullanamadığı için çiftçi gelecek yıl aynı tohumu daha pahalıya alıyor devletten. Yani ilk hasatını iyi bir kar ile satması lazım. Burası çok önemli.

Tohumu veren devlete kurumu diyorki bu tohum ilaç ister yoksa zararlı dadanır ve hasat alamazsın. Hoop çiftçiye ilaç satıyor. Sonra diyor ki haşatını iki katına çıkarmak için gübre kullanman lazım. Birde gübre maliyet kilitledi. En son diyor ki bu ilaç ve gübre ürünü güçsüzleştirir bolca sulama yapmalısın. Bir maliyet kalemi daha. Ürün yetişip toplandıktan sonra çiftçi bütün bu kalemleri topladığında örnek olarak 100 TL maliyet çıktı diyelim. gelecek yıl yeniden tohum alacak yedek maliyeti ve kar payınıda de katıp örnek olarak 120 TL fiyat biçip devlet kurumuna gittiğinde aldığı cevap şu oluyor.

Biz aynı ürünü yut dışından 80 TL ye getiriyoruz. Devletin sokağa atacak parası yok. Çiftçi diyemiyor ki iyi de kardeşim zaten sizin verdiğini tohum, ilaç, gübre ve bol sula dediğiniz maliyeti 100 TL.

İşte bu yüzden tarım bizde ilerlemez. Tabii birde tarım teşvikinden tarım yapacak gibi yaralanıp aslında bir bok yapmayan varlıklar da olduğundan devletin parası gerçekten çoğu yerde boşa gitmiyor değil.

Ülkemizde gerçekten tarım yapacak ama ata tohumu ile çok insan var ve gerçekten de devlet arkasında dursa ben yurt dışında daha ucuza getiriyorum demek yerine yurt dışında daha pahalıya satmayı hedeflese ancak o zaman tarım kalkınır. Biraz uzun oldu ama çok derin bir konu.

Son düzenleme:
Aslında bu tüm soruların cevabı gayet açık; "Kolay Para" ve "Sonsuz Tüketim Arzusu"

Genç dediğimiz bazılarının "hayat çok saçma değil mi abii" deyip yürümeye üşenenlerin önüne "YZ" diye bir şey çıkardık, biz 80' li ve 90' lı yılların çocukları olarak bazı geçişlere tanık olduk ama ne yazık ki 2000 sonrası doğan çocuklar gözlerini teknolojiye açtılar, zamanında bizler cep telefonlarının küçük olanını almaya çalışırdık ki kolay taşıyalım diye, şimdi ise herkes pahalı kamera ayarında yüksek piksel çeken telefonlar arıyorlar, konuşmaya parası yok ama çıkarıp sırf ben şu markayı kullanıyorum diye içi boş telefonu masaya yada sığmasa da arka ceplerine gösteriş için koyuyorlar...

Her zaman değişim olmalı malesef..!!
Beş kere sıfırlanmış bir dünyada altıncı sıfırlanmaya doğru gidiyoruz..!!
Artık normal olmayanlar NORMALLLEŞTİRİLDİ...
Aile yapısı çökertildi... Artık arkadaş aileden daha önemli oldu..!!!
Genç dediklerimiz arasında "sen benden önce dünyaya geldin diye sana saygı göstermek zorunda değilim" sözü yayılmaya başladı..!!

Neden bunları yazdım ?? Çünkü bunları yaşayan birilerine "hadi tarlada üretim yapalım" diyemeyiz..!!
Ama şöyle olsaydı..!!! Anne baba önceden tarlada çalışmış ve geldiği yeri unutmamış bir aile olsaydı, tarlada yaptıklarını yavaş yavaş çocuklarına gösterselerdi işte o zaman olayın rengi çok farklı olurdu..!!!
Kolay parayı sosyal medyada yada yasa dışı olaylarda aramaz hesabını kitabını yapar gider tarlada üretici olurdu/olurduk (şahsım adına da)

Ne yazık ki dayatılan saçma villalı diziler olsun filmler olsun, alaycı çevremiz olsun, "zengin olursan sana kimse dokunamaz rahat yaşarsın" argümanı olsun, bunların hepsi bizleri üretime değil "kolay para, rahat tüketim" noktasına getirdi..!!!

Ben 40 küsür yaşındayım ve tarla işinden gerçekten anlasam şehir hayatını iki dakika çekmem..!!
Belki de soruların tek mantıklı ve gerçek cevabı budur ; "O işten Anlamamak" :)

Bu iş şeriat veya herhangi bir düzen değişikliği ile çözülecek bir durum değil. Şeriat ile yönetilip kendi kendine yeten bir ülke yok yada başka bir düzen ile yönetildiğinde çok güzel yaşantısı olacağının garantsi yok. Öncelikle bencil zihniyetinin kalkması, ülke genelinin iyiliği ve çıkarının gözetilmesi gerekli. Devlet dediğimiz tarım ile ilgili kurumların bizzat gözümle görüp yaşadığım işleyişini kısaca anlatayım. Devlet teşvik veriyor dimi ama nasıl. Öncelikle tohumu ben vereceğim diyor ata tohumu kullanmak yasak. Verdiği tohum İsrail malı hibrit tohum ve tekrar üretim için mahsulden tohum elde etmek mümkün değil. İlk maliyet yükü bu şekilde üreticiye biniyor. Nasıl mı? Tohumu ikinci kez kullanamadığı için çiftçi gelecek yıl aynı tohumu daha pahalıya alıyor devletten. Yani ilk hasatını iyi bir kar ile satması lazım. Burası çok önemli.

Tohumu veren devlete kurumu diyorki bu tohum ilaç ister yoksa zararlı dadanır ve hasat alamazsın. Hoop çiftçiye ilaç satıyor. Sonra diyor ki haşatını iki katına çıkarmak için gübre kullanman lazım. Birde gübre maliyet kilitledi. En son diyor ki bu ilaç ve gübre ürünü güçsüzleştirir bolca sulama yapmalısın. Bir maliyet kalemi daha. Ürün yetişip toplandıktan sonra çiftçi bütün bu kalemleri topladığında örnek olarak 100 TL maliyet çıktı diyelim. gelecek yıl yeniden tohum alacak yedek maliyeti ve kar payınıda de katıp örnek olarak 120 TL fiyat biçip devlet kurumuna gittiğinde aldığı cevap şu oluyor.

Biz aynı ürünü yut dışından 80 TL ye getiriyoruz. Devletin sokağa atacak parası yok. Çiftçi diyemiyor ki iyi de kardeşim zaten sizin verdiğini tohum, ilaç, gübre ve bol sula dediğiniz maliyeti 100 TL.

İşte bu yüzden tarım bizde ilerlemez. Tabii birde tarım teşvikinden tarım yapacak gibi yaralanıp aslında bir bok yapmayan varlıklar da olduğundan devletin parası gerçekten çoğu yerde boşa gitmiyor değil.

Ülkemizde gerçekten tarım yapacak ama ata tohumu ile çok insan var ve gerçekten de devlet arkasında dursa ben yurt dışında daha ucuza getiriyorum demek yerine yurt dışında daha pahalıya satmayı hedeflese ancak o zaman tarım kalkınır. Biraz uzun oldu ama çok derin bir konu.
Bilgilendirme için teşekkürler
en çok da ata tohumunu kullandırtmadıklarına üzülüyorum
Ülkemiz ne yazık ki tam kurtuluşa ermiş değil. Bağımsız değiliz çoğu ülke de değil. İsrailde faiz yok ama ülkelere faizi yerleştirmiş
Afganistan şeriatla yönetiliyor diye biliyorum en azından faizi sıfırlamışlardı. Türkiye ne zaman tam bağımsız olur o bilinmez ama faizi sıfırlamak da hükümet için zor geliyor devalüasyon olur Aynı Afganistanda ki gibi enflasyon fırlar. Veee halka faturası çok ağır olur bu da seçimde ..... demek. Yeter ki sıfır faiz olsun yok cary trade yok dış borç yok onun faiziydi şuyu buyu ...
Helal lokma yemek istiyen zaten aç kalıyor birazda faizciler üzülsün.

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 169
Geri