Hoşgeldiniz

Sorularınızı sorabilir, bilgilerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ücretsiz Kayıt Ol

Cam balkon yaptırmak veya klima taktırmak yasakmı

Akyol

Admin
🛡 Kurucu
Meslek
Bilişim / İnternet
Evin Durumu
Kiracı
Balkon kapatma (cam balkon yaptırma) konusunda yasak olup olmadığı hep merak edilir. Hatta birçok kişi de bu işin yasal durumunu pek bilmez. Yargıtay Kat Mülkiyeti Kanunu madde 19 uyarınca binanın mimari projesine sonradan aykırı yapılan değişikliklerde kat maliklerinin beşte dördünün yani yüzde sekseninin yazılı iznini arıyor.

katlanır veya sürmeli cam sistemleri fark etmiyor. Yargıtay yerleşik kararlarında cam balkon yapımını mimari projeye aykırılık olarak değerlendiriyor. Balkonunuzu camla kapatmak istiyorsanız kat maliklerinin beşte dördünün yazılı onayını almanız gerekiyor. Bu onay yoksa binadaki tek bir kat maliki bile dava açabilir.

Klima montajında da durum benzer şekilde işliyor. Klima dış ünitesini binanın dış cephesine asmak ortak alana müdahale sayılıyor. Binanın mimari estetiğini bozan veya gürültü sebebiyle diğer daire sakinlerini rahatsız eden durumlar Yargıtay tarafından haksız bulunuyor. Klimayı kendi balkonunuzun iç tabanına veya dışarıdan görünmeyen bölümlerine koymanız gerekiyor. Bu hukuki sorun çıkma ihtimalini düşürür.

Eğer komşularınızla mahkemelik olmak istemiyorsanız ilk iş olarak apartman yönetim planını inceleyin. Yöneticiniz ile görüşün. Yönetim planında balkon kapatma veya klima montajına dair özel bir madde varmı inceleyin. bu durum tüm kat maliklerini bağlar. Bu yüzden karar ile kesinliğe bağlayın bu durumu.