- Meslek
- Bilişim / İnternet
- Evin Durumu
- Kiracı
Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte bu soru önemli hale geldi. Apartmana Şarj İstasyonu kurmak isteyenler, şarj cihazının nereye kurulacağı, elektriği kimin ödeyeceği ve diğer maliklerin izninin gerekip gerekmediğini merak eder oldu. Hatta Bireysel elektrikli araç şarj istasyonu kurmak isteyenler kimseye sormadan da bunu yapıyorlar. Ama bu konu hakkında yönetmelik maddelerini, izlemesi gereken resmi adımları bilmiyorlar.
“Benim park yerim” demek yeterli değildir. Park yeri yalnızca yönetim tarafından kullanımınıza bırakılmışsa fakat tapuda ortak alan niteliğindeyse, kişi tek başına duvara cihaz monte edip ortak alandan kablo geçiremez. Öncelikle alanın hukuki niteliğine bakılması gerekir. Öncelikle bu resmi duruma bakınız.
Ortak elektrikten kişisel araç şarj edilmesi sorun yaratır. Tek kişinin kullandığı aracın elektrik tüketiminin diğer dairelerin aidatına yüklenmemesi gerekir. Bu nedenle tüketimin ayrı sayaç, alt sayaç veya şarj sisteminin ölçümüyle kullanıcıya yansıtılması en sağlıklı yöntemdir.
Site ve Apartmanlarda elektrikli araç şarj ünitesi kurulumu
Elektrikli araç şarj cihazı apartmana kurulabilir; ancak “aracım benim, istediğim yere cihaz takarım” şeklinde hareket edilemez. Otoparkın ortak mı kişisel eklenti mi olduğu, elektrik hattının nereden geçeceği, tüketimin kimin tarafından ödeneceği ve tesisatın güvenliği birlikte değerlendirilmelidir.İlk yapılması gereken
Ortak otoparka şarj ünitesi kurulabilir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 23.07.2024 tarihli görüşüne göre, ortak kullanıma yönelik şarj ünitesi için kat maliklerinin hem sayı hem de arsa payı bakımından çoğunluğunun kararı yeterlidir.“Benim park yerim” demek yeterli değildir. Park yeri yalnızca yönetim tarafından kullanımınıza bırakılmışsa fakat tapuda ortak alan niteliğindeyse, kişi tek başına duvara cihaz monte edip ortak alandan kablo geçiremez. Öncelikle alanın hukuki niteliğine bakılması gerekir. Öncelikle bu resmi duruma bakınız.
2. olarak elektrik altyapısı kontrol edilmelidir.
Şarj cihazı ayrı abonelikle veya mevcut elektrik tesisatından beslenebilir. Ancak güç artırımı, proje veya tesisat değişikliği gerekiyorsa elektrik mevzuatına uygun proje ve gerekli dağıtım şirketi işlemleri yapılmalıdır.Ortak elektrikten kişisel araç şarj edilmesi sorun yaratır. Tek kişinin kullandığı aracın elektrik tüketiminin diğer dairelerin aidatına yüklenmemesi gerekir. Bu nedenle tüketimin ayrı sayaç, alt sayaç veya şarj sisteminin ölçümüyle kullanıcıya yansıtılması en sağlıklı yöntemdir.
Güvenlik önemli mevzu
Yangın ve elektrik güvenliği önemlidir. Normal prizden uzun süre yüksek güç çekilmesi, uygun olmayan kablolar kullanılması elektrik tesisatı ve yangın açısından risk oluşturur.Elektrik Ruhsatı
2025 yılında Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, site ve apartmanların ortak otoparklarında şarj ünitesi kurulması için gerekli elektrik tesisatı yapı ruhsatına tabi olmaktan çıkarılmıştır. Ancak uygulama projesi, teknik sorumluluk ve ilgili idarenin izni gibi şartlar devam etmektedir.
Son düzenleme: